Francis Chan – Hoe kan je discipelen maken?

Categorieën
Achtergrond X - Vermenigvuldigen

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” dimension_margin=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_text]

Nadat Jezus uit het graf was opgestaan, liet Hij zijn volgelingen achter met een eenvoudige opdracht: “Gaat heen in de hele wereld en maak discipelen” (zie Mattheüs 28:19). De kerk moet hierom bekend staan. Als we onszelf volgelingen van Jezus Christus noemen, moeten we ook discipelen maken.

Maar de meeste christenen staan tegenwoordig niet bekend om het maken van discipelen. Wij hebben een cultuur ontwikkeld waarin een predikant alles doet en de rest van de kerk achterover leunt en geniet (van “kerk”) op een comfortabele afstand. Dit is niet wat God voor Zijn kerk heeft bedoeld. Elke christen is door God geroepen om te dienen. Jij bent geroepen om discipelen te maken.

X – Vermenigvuldigen is geschreven als een eenvoudige hulpbron die jij kunt gebruiken om discipelen te maken. Ons gebed is dat dit boek je het vertrouwen zal geven dat je nodig hebt om uit te stappen in geloof en de mensen te discipelen die God in jouw leven heeft geplaatst.

Het boek X – Vermenigvuldigen gebruiken

Het doel van X – Vermenigvuldigen is om jou te helpen de Bijbel te begrijpen en je de tools te geven om volgelingen te maken. Wij hebben een verantwoordelijkheid om te groeien in onze liefde en dienstbaarheid naar God en naar anderen. Dat is wat kerk zijn betekend. We zijn niet alleen verantwoordelijk voor ons eigen geestelijke welzijn, maar we zijn ook geroepen om de mensen om ons heen te dienen en hen alle dingen te leren die Jezus bevolen heeft.

Daarom hebben we twee richtlijnen die jij kan volgen bij het gebruik van dit materiaal. We kunnen je natuurlijk niet dwingen om dit boek op een specifieke manier te gebruiken, maar het is goed om het hart achter X – Vermenigvuldigen te kennen.

Richtlijn 1: Leer aan anderen wat je zelf geleerd hebt

Dit materiaal is niet bedoeld om te lezen, maar om te onderwijzen. Er zijn al genoeg Bijbelstudies die je kunt lezen als je alleen maar meer informatie wilt opnemen. De nadruk van X – Vermenigvuldigen is om je de gewoonte aan te leren om de kennis die je krijgt door te geven.

Richtlijn 2: Deel jouw leven, niet alleen informatie

Het discipelschapsproces is een relationeel proces. Echte discipelschap brengt diepe relaties met zich mee. Jezus leidde geen wekelijkse Bijbelstudie, Hij leefde Zijn leven met Zijn discipelen en onderwees hen. Zowel door wat hij deed als wat hij zei. Deze manier vereist een veel diepere toewijding en het is de enige manier om echt discipelen te maken.

God wil dat we de waarheid uit leven, uitdelen en uitdenken in de context van een gemeenschap. Met dit boek zal je in de komende weken veel moeilijke vragen en levensveranderende waarheden tegenkomen. Samenwerken met andere mensen zal van onschatbare waarde zijn als je probeert uit te zoeken wat de Bijbel zegt en hoe God wil dat die waarheid in je leven een rol gaat spelen.

Discipelschap heeft altijd een leider en volgers nodig. Dit materiaal is ontworpen voor een leider en een discipel (of discipelen) om samen door te werken. Dit betekent echter niet dat de leider oud en volledig volwassen in zijn geloof moet zijn, of dat de discipel een beginner is. We staan allemaal in verschillende stadia van volwassenheid en we hebben allemaal de mensen om ons heen nodig om ons te helpen om meer op Christus te gaan lijken. Het ideale is als je een ander persoon door dit boek leidt of als je door één of meer volwassen christenen door dit boek heen wordt geleid. Het doel is dat als je eenmaal het boek hebt behandeld, jij discipelen kunt maken die discipelen maken. We willen jou zelfs aanmoedigen om anderen te leiden terwijl je aan het leren bent. Wacht niet totdat je zelf helemaal “compleet” bent voordat je anderen leert wat jij hebt geleerd.

God wil dat we de hele week over Hem praten. Bij discipelschap draait alles om leven met God en elkaar in plaats van slechts één gestructureerde samenkomst per week. Het is echter schokkend hoe weinig tijd we overhouden voor het “samenleven”, dus het is goed om elke week minstens één gestructureerde samenkomst te houden. Zonder structuur leiden onze goede bedoelingen vaak niet tot actie. Het belangrijke van het boek X – Vermenigvuldigen zijn de wekelijkse sessies, inclusief studievragen en video’s.

Wekelijkse studievragen

Elke week werk je door een hoofdstuk van het boek X – Vermenigvuldigen. Dit boek zet je aan het denken over Bijbelse waarheden en hoe die waarheden je leven vorm moeten geven. Sommige hoofdstukken richten zich op kernbegrippen gerelateerd aan discipelschap: Wat het betekent om een ​​discipel te zijn; Hoe je de Bijbel moet bestuderen; Hoe we de mensen om ons heen helpen om Jezus te gehoorzamen; etc.
Andere sessies richten zich op belangrijke Bijbelse concepten en belangrijke ontwikkelingen in de Bijbelse verhaallijn: De schepping; De zondeval; Gods verbond met Abraham; Het leven en de dood van Jezus Christus; enz. In elk hoofdstuk wordt je uitgedaagd om stukken uit de Bijbel te lezen en na te denken over de waarheid die aan jouw wordt gepresenteerd en wat dat voor jouw leven en de levens van de mensen om jouw heen betekent. Het doel is om te begrijpen wat de Bijbel zegt en die waarheid toe te laten in jouw leven, zodat je denkproces en je karakter wordt getransformeerd.

Elk hoofdstuk bevat een aantal vragen die je uitdagen om na te denken over het gedeelte dat je hebt behandeld. Deze vragen kunnen ook worden gebruikt om de tijd die je doorbrengt met jouw discipel(s)/discipelmaker(s) in te delen. Wanneer je zelfstandig het boek doorneemt, kun je het materiaal doorlezen en de vragen beantwoorden. En als je daarna met je groep/partner samenkomt waarmee je dit boek behandelt, kun je eenvoudig van de ene vraag naar de andere springen, jouw antwoorden delen en je gedachten of vragen behandelen die tijdens het lezen naar voren zijn gekomen. Als je iemand anders (of een kleine groep) meeneemt door het boek, maak je dan niet druk als anderen weten dan jij. Kennis is niet het punt. We hebben allemaal “kennis” die geen praktische uitwerking heeft op ons leven. Begin in plaats daarvan een discussie over de vragen die naar voren gekomen zijn tijdens het lezen van het hoofdstuk.

Wekelijkse video

Elk hoofdstuk bevat ook een video (Engelstalig, ongeveer vijf minuten lang). Je kunt deze video’s vinden op multiplymovement.com. De video’s zijn gemaakt voor de leiders. Deze video’s zullen je coachen om iemand te ‘discipelen’ en om samen te leven volgens de waarheid. Idealiter zul je eerst het hoofdstuk doorlopen en alle vragen beantwoorden. Vervolgens bekijk je de video en maak je aantekeningen over hoe je je discipel(s) door de sessie wilt begeleiden. (Het zou geen probleem moeten zijn als je discipel de video’s ook wil bekijken, maar de video’s zijn gericht op de leiders.)

De wekelijkse samenkomst structureren

Elk persoon benadert dit materiaal vanuit een unieke positie en unieke omgeving. Dus structureer jouw wekelijkse afspraak op basis van jouw specifieke behoeften en beperkingen. Als je jouw samenkomst leidt, zorg er dan voor dat je tijd besteed aan het doornemen van het hoofdstuk (en de video) die in die week behandeld wordt. De vragen in het hoofdstuk zijn bedoeld als leidraad voor de discussie, maar je kunt wellicht een aantal andere belangrijke punten bespreken.

Hoe belangrijk het ook is om te zorgen dat je het hoofdstuk goed begrijpt, zorg ervoor dat dat niet het enige is. Gods Woord is bedoeld om ons leven te veranderen; Jakobus zegt dat als we het Woord horen, maar het nooit in de praktijk brengt, we onszelf bedriegen (Jacobus 1:22). In veel opzichten is het dus beter om Zijn geboden niet te kennen, dan ze te kennen en te negeren. Val niet in de valkuil om de Bijbel te bestuderen zonder te doen wat er staat. Neem de tijd om gebedspunten te delen, persoonlijke zonden en worstelingen te bespreken en elkaar verantwoordelijk te houden om te leven uit de waarheid van Gods Woord.

Waar je naartoe werkt

Een discipel zijn van Jezus Christus betekent dat we van Hem leren, vriendschap met Hem hebben en gehoorzaam zijn aan Zijn geboden. We bestuderen de Bijbel om te leren wie God is, wie wij zijn en wat God aan het doen is in onze wereld. De Bijbel dwingt ons om God te volgen in wat Hij in en om ons heen aan het doen is. Het bestuderen van de Bijbel is belangrijk, maar het doel is nooit kennis omwille van kennis.

Als je door het boek werkt, zou je moeten veranderen. Een discipel van Jezus zijn betekent dat we naar Zijn beeld worden getransformeerd. God wil ons zo veranderen dat het anderen intrigeert. Dit geeft ons de gelegenheid om hen te vertellen over de God die ons verandert heeft. Anderen over Christus leren is essentieel om één ​​van Jezus ‘discipelen te zijn. Als we anderen leren Jezus lief te hebben en Hem te gehoorzamen, vervullen we zijn gebod om discipelen te maken. Je doel zou moeten zijn om andere volgelingen van Jezus op te leiden die zelfs meer toegewijd, getalenteerd en uitgerust zijn dan jij bent. Of je nu anderen door dit boek leidt of andere manieren gebruikt om hen te leren volgelingen van Jezus te zijn, maak er een doel van om tijdens je leven discipelen te maken die alles zullen geven voor de glorie van God.

Het oorspronkelijke artikel is geschreven door het team van “Multiply”
U kunt dit artikel terugvinden op multiplymovement.com

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” dimension_margin=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_title margin_top=”” margin_bottom=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” size=”1″ content_align=”left” style_type=”default” sep_color=””]

Boeken van Francis Chan

[/fusion_title][fusion_products_slider picture_size=”auto” cat_slug=”francis-chan” number_posts=”5″ carousel_layout=”title_on_rollover” autoplay=”no” columns=”5″ column_spacing=”” scroll_items=”” show_nav=”yes” mouse_scroll=”no” show_cats=”no” show_price=”yes” show_buttons=”yes” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” /][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]