Francis Chan – Over waarom hij zijn megakerk heeft verlaten

Categorieën
Achtergrond X - Vermenigvuldigen

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” dimension_margin=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_text]

Francis Chan heeft recent uitgelegd waarom hij een aantal jaar geleden het roer van zijn bloeiende megakerk in Californië had verlaten.

Cornerstone Church in Simi Valley, Californië, trok ongeveer 5000 mensen in 2010 en groeide nog door. Maar Chan voelde dat de megakerk die hij stichtte niet was zoals God het bedoeld had.

“Ik was op een bepaald moment gefrustreerd,” zei Chan tijdens een toespraak op het Facebook-hoofdkwartier in Californië. “Volgens de Bijbel heeft elk van deze mensen een bovennatuurlijke gave die bedoeld is om te worden gebruikt voor het lichaam en 5000 mensen komen elke week naar de kerk om mijn geschenk te horen en te zien, dat is veel verspilling. Toen begon ik te denken hoeveel kost het om deze kerk draaiende te houden? Dat was miljoenen dollars!”

“Dus eigenlijk verspil ik de kracht en vindingrijkheid van deze mensen die volgens de Schrift een wonderbaarlijke gave hebben om een bijdrage te leveren aan het lichaam, maar ze zitten daar gewoon rustig… Het enige wat ze doen is dat ze daar zitten en luisteren naar mijn verhaal.”

Bovendien had hij het idee dat de kerk Gods gebod om elkaar lief te hebben niet volgde – aanwezigen begroetten elkaar eenvoudig gedurende 30 seconden en gaan vooral om met hun eigen clubje vertrouwde mensen.

“Ik dacht, God, U wilde een kerk die bekend staat om hun liefde. U wilde een lichaam van mensen waar iedereen hun gaven uit … We zijn een lichaam. Ik ben één lid, misschien ben ik de mond, maar als de mond het enige is dat werkt … en als ik probeer de rest van het lichaam erbij te slepen, kauwend op het tapijt … dat gaat niet werken.”

Zijn beslissing in 2010 om Cornerstone – die hij in zijn woonkamer begon – te verlaten kwam als een schok voor de andere predikanten. In zijn aankondiging aan de gemeente toendertijd, zei hij dat hij een gevoel van onrust en opwinding had om de megakerk los te laten en een nieuw avontuur aan te gaan.

Hij gaf ook aan dat hij op zijn hoede was om ‘comfortabel’ te zijn.

In zijn lezing op Facebook, bood hij meer informatie over waarom hij die beslissing nam om te vertrekken, inclusief een verlangen om weg te komen van de trots omdat zijn boek “Crazy Love”(Te gekke liefde), een bestseller werd en omdat hij een populaire veel-gevraagde spreker werd.

“Ik raakte in die tijd van mijn leven in paniek,” herinnerde Chan zich. “De trots … (om naar) een conferentie gaan en om mijn gezicht te zien op een tijdschrift, het horen fluisteren over mij … en onder deze omstandigheden een kamer binnenwandelen en het leuk vinden.”

Op een gegeven moment voelde Chan zich veroordeeld en besefte hij dat hij alles was wat hij echt niet wilde zijn. “Alles wat U (God) zei dat U haatte, dat ben ik nu,” besefte hij. “Ik moet hier weg want ik verlies mijn ziel.”

Hij wilde zich verstoppen voor ‘dat rare beroemd zijn ding’ en besefte ook dat hij de oude Francis Chan miste – “die gekke jongen die op de middelbare school verliefd werd op Jezus en iedereen in het jaarboek opbelde om ze te vertellen over Jezus omdat hij zo bezorgd was over hun eeuwige bestemming.”

Chan benadrukte de Facebook-groep dat God een hekel heeft aan trots en dat je gemakkelijk nederigheid kunt verliezen.

Vandaag leidt Chan een huiskerk-beweging in San Francisco, genaamd We Are Church. “Er zijn momenteel 14 tot 15 huiskerken”, zei hij, “en 30 voorgangers (twee predikanten per kerk) – die het allemaal gratis doen. Elke kerk is ontworpen om klein te zijn, dus het is meer een gezin waar leden elkaar daadwerkelijk kunnen leren kennen, van elkaar houden en gebruik kunnen maken van hun gaven.”

“We hebben nu een paar honderd mensen die deel uitmaken van deze beweging en het kost niets”, legde Chan uit. “Iedereen groeit, iedereen moet dit boek (de Bijbel) voor zichzelf lezen en de mensen zorgen voor elkaar. Ik preek zelfs niet. De mensen ontmoeten elkaar gewoon thuis, ze studeren, ze bidden, ze zorgen voor elkaar. Zij worden de kerk en ik hou daarvan en realiseer me dat deze 30 mannen en vrouwen deze beweging leiden.”

“De mensen die meedoen zijn onder meer jongens die van de straat of uit de gevangenis komen tot dokters en mensen die bij Facebook of Google werken.”

Hij hoopt dat het aantal huiskerken elk jaar verdubbelt, zodat er in 10 jaar tijd 1,2 miljoen mensen in We Are Church zouden zijn. En hij herhaalde, het is allemaal gratis.

Hoe zou hij de megakerk die hij ooit leidde tot de huidige kerkbeweging vergelijken?

“Een man zei het zo: het is alsof je geadopteerd wordt in plaats van in een weeshuis te zitten,” zei Chan. Kerk zoals ik het deed was als een weeshuis, hier zijn maar een stel kinderen met één leider en in plaats van te zeggen: “Nee, weet je wat, we gaan je in een weeshuis stoppen”. Willen we deze mensen leren kennen, van ze houden en voor ze zorgen.

“Het is net als familie.”

Herinnerend aan een moment dat hij had toen hij in de Cornerstone Church was, zei Chan dat hij een kind uit een bende doopte, maar dat jochie ging later weg hoewel hij behoorlijk betrokken was bij de kerk. Een van mijn vrienden vroeg hem: “Hé, waarom ben je niet meer bij Cornerstone?” Hij antwoorde: “Ik begreep de kerk niet. Toen ik mij liet dopen, dacht ik dat in een nieuwe bende zou springen, waar het 24/7 is alsof ze mijn familie zijn. Maar ik wist niet dat het gewoon iets was waar we op zondag aanwezig zijn.”

Toen Chan dat hoorde, zei hij dat het hem misselijk maakte. “Het maakt me zo ziek dat de bendes een beter beeld van een familie vormen dan de kerk van Jezus Christus, daar kan ik niet mee leven… We gaan iets anders doen.”

Hoewel Chan zei dat hij dol is op wat hij nu doet, gaf hij toe dat het niet gemakkelijk was en dat zijn eerdere optreden in de megakerk op sommige aspecten gemakkelijker was.

“Sommige dagen denk ik dat het een stuk eenvoudiger is om gewoon te preken, terug te gaan en weg te rijden in mijn auto en ze allemaal achter te laten zoals ik vandaag zal doen”, zei hij lachend tegen de Facebook-medewerkers. “Ik hoef niet voor uw problemen te zorgen… Ik zie u waarschijnlijk nooit meer.

“Dit is makkelijk, op deze plek ben je in elkaars leven. En ik bedoel dit niet beledigend, maar hier kan ik gewoon iets over mezelf ophangen. Dat is een beetje de manier zoals de kerk was. Ik kan me van deze ene kant op zondagmorgen laten zien en ik laat gewoon de beste foto’s van mij zien en mijn grootste prestaties. Maar als het een familie is, wordt het rommelig. Je begint het vuil van de mensen te vinden. Net zoals je elke Kerst het vuil van je broer en zus kent. Het is rommelig omdat het familie is. Dat is wat Christus wilde. En daar vechten we voor. En het is te gek.”

Wat betreft al het geld dat hij verdient met zijn bestsellers, zei Chan dat hij alles weggeeft. Hij had jaren geleden tot God gebeden en zei dat hij gefrustreerd was over de rijke mensen in de kerk die slechts 5 tot 10 procent van hun geld aan de kerk geven terwijl ze van miljoenen leven. Hij bad dat God een nieuwe generatie rijke mensen zou oprichten die voor eeuwig zouden leven en al hun geld zouden weggeven of hem rijk zouden maken.

“Ik zal al het geld weggeven om te laten zien dat je beter bent dan dat alles,” herinnerde Chan zich het bidden. Dus toen hij verrassend genoeg een miljoen dollar verdiende door zijn boek en de volgende jaren meer bleef verdienen, schonk hij het helemaal aan een liefdadigheidsfonds, “zodat ik het geld niet eens kan aanraken. Ik kan niet eens lunch kopen met het geld… ik kan het alleen geven aan het goede doel.”

“Het was het beste wat ik gedaan heb. Nu breng ik mijn dagen door en kijk ik waar de behoeften over de hele wereld zijn en hoe ik er een bijdrage aan leveren.”

U kunt het hele verhaal van Francis Chan terugkijken op Youtube.

Het oorspronkelijke artikel is geschreven door Sheryl Lynn
U kunt dit artikel terugvinden op christianpost.com

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” dimension_margin=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_title margin_top=”” margin_bottom=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” size=”1″ content_align=”left” style_type=”default” sep_color=””]

Boeken van Francis Chan

[/fusion_title][fusion_products_slider picture_size=”auto” cat_slug=”francis-chan” number_posts=”5″ carousel_layout=”title_on_rollover” autoplay=”no” columns=”5″ column_spacing=”” scroll_items=”” show_nav=”yes” mouse_scroll=”no” show_cats=”no” show_price=”yes” show_buttons=”yes” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” /][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.